buikdans

Vleugels van Betovering: Alles over Isis wings

De Magie van Isiswings in Oriëntaalse Dans

Vleugels van Betovering

Herkomst, de godin Isis en hoe dans je met de wings

Hoewel dat heel Egyptisch klinkt, want Isis is immers een godin uit de Oud Egyptische mythologie, zijn Isiswings helemaal niet Egyptisch! Ze zijn onder westerse invloed aan de Raqs Sharqi toegevoegd. Een prachtige toevoeging als je het mij vraagt. Want wat een visuele explosie van vorm, beweging en kleur brengt dit op het podium! 

Buikdans, ofwel ‘Raqs Sharqi’ (Oriëntaalse dans/ Arabische dans), heeft een rijke culturele achtergrond. Er zijn invloeden vanuit het hele gebied in en rondom het huidige midden oosten, zoals Egypte. Bij de moderne Raqs Sharqi worden vaak allerlei ‘props’ gebruikt om de dans dramatischer, kleurrijker en afwisselender te maken.

Omdat het publiek steeds meer verwend wordt met visuele prikkels, de hele dag door, is ook in de Raqs Sharqi het gebruik van props steeds populairder. Een van die props zijn de ‘Isis Wings’. 

30 november geef ik een workshop met Wings! Heb je ook zin in deze speelse en magische workshop? Hier kun je je aanmelden: 

Buikdanslessen in Zaandam

Oorspronkelijke prijs was: € 132,00.Huidige prijs is: € 108,00.

Buikdansen met Sylvia in Zaandam

19 september proefles €10,- Meld je hier aan voor de proefles Cursus van 8 lessen buikdansen voor beginners en half-gevorderden 26 september 2024 - 21 november 2024 - 8 donderdagen van 19.45-21.00 Geen les in de herfstvakantie op 31 oktober locatie Yurtlife - Noordervaldeurstraat 13, Zaandam Whatsapp: 0628241311 Email: patrishabuikdans@gmail.com

Wat zijn isiswings?

Isiswings zijn grote cirkelvormige ‘vleugels’ met veel plooien die je met een kraagje vastmaakt in je hals, vaak met klittenband. Ze zijn meestal gemaakt van glanzende lichte stof zoals organza, maar kunnen ook van andere stoffen worden gemaakt, zoals zijde.

Ze hebben over het algemeen een lange smalle strook aan de uiteinden waarin een houten stok of plastic staaf wordt gestoken. De danseres houdt de stokken vast en daarmee kan ze de wings in de mooie grootse vormen laten bewegen. 

Isiswings zijn in allerlei kleuren te vinden, en ook met ledlichtjes bijvoorbeeld. Er zijn ook prachtige zijde ontwerpen die de look van kleurrijke vlinder-vleugels hebben. Je kunt ze online vinden op winkels op Etsy, Ali-express, Marktplaats of Vinted, maar ook bij gespecialiseerde buikdanswinkels. (Zie ook mijn blog ‘Wat trek ik aan’ met tips over waar je buikdanskledingen assesoires kunt kopen

De oorsprong van Isiswings

Isis Wings zijn geen traditioneel attribuut in Midden-Oosterse dansen en worden ook nog steeds niet veel gebruikt door danseressen in het Midden-Oosten. Ze hebben een geschiedenis die teruggaat tot ongeveer dezelfde tijd als de moderne Raqs Sharqi.

Performance artist gebruikten al eeuwenlang hun rokken en sjaals tot op zekere hoogte, maar in de late jaren 1800 bracht een baanbrekende artieste genaamd Loie Fuller dit naar een geheel nieuw niveau. Ze was al enkele jaren bezig met rokdansen op het burleske circuit toen ze begon te experimenteren met de effecten van verlichting en vormen en patronen creëerde met haar rok om een prachtige visuele ervaring te creëren.

Ze maakte haar eigen speciale rok met zakken waarin ze strategisch stokken plaatste. Ze kon de stof zo op een zeer unieke manier manipuleren. De voorloper van de moderne Isis Wings was ontstaan!

Haar dansstijl werd populair bekend als de Serpentine Dance en werd regelmatig door andere dansers overgenomen in shows. 

Van rokdans naar Isiswings

Serpentine Dance had een enorme impact op de moderne dans, maar werd niet gebruikt bij de Raqs Sharqi tot veel later. 

Hoewel ze soms worden toegeschreven aan een danseres genaamd Ayshe (vandaar de minder gebruikelijke naam “wings of Ayshe”), werden ze vóór die tijd ook al gebruikt door dansers. 

Sommige vroege versies waren in wezen een zeer volle cape zonder plooien of stokken, die volgens rapporten in de jaren 1960 door ten minste één danseres werden gebruikt. Vroege versies met plooien waren ook aanwezig en werden gebruikt door dansers.

Vergelijkbare vleugels werden al jarenlang gebruikt in shows in Las Vegas en optredens tijdens het Caribisch Carnaval.

Uiteindelijk besloot Ayshe in 1991, die vleugels had van eerdere danservaringen,  ze mee te nemen naar een optreden in Midden-Oosterse dans om een dramatische entree te maken. Haar gebruik ervan zorgde voor de populariteit van Isis Wings.

De naam “Isis Wings” werd gegeven omdat zoveel dansers ze gebruikten om de oude Egyptische godin Isis af te beelden in faraonische en fusion-stukken.

Wat is Faraonische dans?

“Faraonische dans” verwijst naar dansen die geïnspireerd zijn op de oude Egyptische cultuur en tradities, met name die van het faraonische tijdperk.

Het is een stijl die elementen uit de geschiedenis, kunst en mythologie van het oude Egypte in de dans integreert. In feite is het een fantasiedans, want we weten niet echt hoe de mensen dansten in faraonische tijden. 

In deze dansstijl worden vaak gebaren, poses en bewegingen gebruikt die geassocieerd worden met afbeeldingen en hiërogliefen die in oude Egyptische kunst zijn gevonden. De dansers kunnen ook kostuums dragen die geïnspireerd zijn op de kledingstijlen van het oude Egypte, zoals gewaden, sieraden en hoofdtooien. 

 

De isiswings passen in deze faraonische dans, natuurlijk als verwijzing naar de Godin Isis, die in vele afbeeldingen te vinden is in de Oud-Egyptische vondsten en opgravingen.  Op de tombe van Toetanchamon staat Isis bijvoorbeeld ook afgebeeld. Hieronder een muurschildering van Isis, te zien in het museum van Karnak in Egypte.

 

De mythe van Isis & Osiris

Osiris was een goddelijke koning van Egypte, geliefd bij zijn volk vanwege zijn wijsheid en rechtvaardigheid. Zijn broer Set, echter, was jaloers op zijn positie en wilde de troon voor zichzelf. Set bedacht een list en organiseerde een banket waar hij een prachtige kist presenteerde, bewerend dat degene die erin paste, het mocht houden. Osiris ging in de kist liggen, en Set sloot hem op en gooide de kist in de Nijl.

Isis, de liefhebbende echtgenote van Osiris en tevens zijn zus, ging op zoek naar haar vermiste man. Uiteindelijk vond ze de kist aan de oever van de Nijl. Set ontdekte dit en sneed het lichaam van Osiris in veertien stukken, verspreid over Egypte. Isis zette een zoektocht voort en verzamelde de verspreide delen van Osiris, behalve zijn geslachtsorgaan, dat was opgegeten door een vis.

Met haar magische krachten en liefde herstelde Isis Osiris en bracht hem weer tot leven, hoewel hij nu niet meer in de wereld der levenden kon verblijven. Uit hun liefde werd Horus geboren. Osiris werd de heerser van het dodenrijk, terwijl Horus de rechtmatige erfgenaam van de troon werd.

De mythe van Isis en Osiris symboliseert de cycli van dood en wedergeboorte, evenals de overgang van heerschappij van de ene generatie naar de andere in het oude Egypte. Het is een verhaal dat diepe spirituele en culturele betekenis heeft gehad voor het oude Egyptische volk.

 

Isis was een geliefde godin in Egypte, en werd nog lang vereerd. De isisverering verspeidde zich ook naar het Hellenistische rijk, naar Griekenland en de Romeinen, tot de komst van het Christendom. Maar zelfs vandaag de dag zijn er nog mensen die Isis vereren. 

 

Waar staat de Godin Isis voor?

De godin Isis staat voor verschillende betekenissen en symbolen:

  • Moederschap en Bescherming: Isis wordt vaak afgebeeld als een liefhebbende moeder en beschermer van kinderen. Ze wordt gezien als een goddelijke moederfiguur die zorgt voor haar zoon Horus.
  • Magie en Wijsheid: Isis wordt ook geassocieerd met magie en wijsheid. Volgens de mythen verkreeg ze kennis van de geheime naam van Ra, de zonnegod, en bezat ze krachtige magische vaardigheden.
  • Levenscyclus en Wedergeboorte: De mythe van Isis en Osiris belichaamt de cyclus van dood en wedergeboorte. Isis wordt gezien als de kracht die Osiris, haar echtgenoot, weer tot leven wekt, wat symbool staat voor de vernieuwing van het leven.
  • Spirituele Genezing: In de Egyptische religie werd Isis ook vereerd als een godin van genezing en spirituele heling. Haar aanroeping werd gezocht voor bescherming tegen ziekten en om spirituele leiding.
  • Koninklijke Macht: Als echtgenote van Osiris en moeder van Horus, de rechtmatige erfgenaam van de troon, vertegenwoordigt Isis koninklijke macht en heerschappij.

Isis wordt vaak gezien als een veelzijdige godin met een diepgaande invloed op verschillende aspecten van het oude Egyptische leven en religie. Haar cultus verspreidde zich ook buiten Egypte en had invloed op andere oude Midden-Oosterse religies.

De uitdrukking van Isis in de oriëntaalse dans

Dansen met de Isiswings kan een uitdrukking zijn van de kwaliteiten van de Godin Isis. Magische vormen en beweging, alsof niet van deze wereld. Een uitdrukking van vrouwelijke kracht en misschien zelfs macht. De vleugels kunnen ook zachtheid en bescherming uitdrukken door te omhullen of zachtjes de lucht te strelen. Je kunt helemaal je inspiratie en fantasie kwijt in de vleugels. Dat kan met isis zijn, maar ook de rijzende Phoenix, een engel of ‘de vrijheid’. 

Hoe dans je met Isiswings?

Isiswings worden het vaakst gebruikt om een grootse entree te maken aan het begin van een show. Het geeft een onmiddelijk ‘wow’-effect. Je hebt direct de aandacht van het publiek. Vaak is dit met dramatische filmische muziek. De muziek van Paul Dinletir wordt er vaak bij gebruikt. Zoals hier bij de Bellydance Superstars met Jillina: 

Technieken met Isis Wings

Wings kun je ook gebruiken om een heel nummer mee te vullen. Er zijn allerlei technieken die je kunt gebruiken, en misschien kun je zelf ook wel een nieuwe move bedenken. Wingsdans is geen traditionele dans, dus niets moet en alles mag. Gebruik je creativiteit! 

Draaien

Draaien met de wings wijd, waarbij je hoogteverschil creëert tussen de verschillende vleugels geeft een prachtig effect. Een ‘barrelturn’ is een mooi voorbeeld. Maar ook een gewone draai waarbij je de ene vleugel hoog houdt en de andere lager. 

Vibreren

Door met je hand kleine heen en weer bewegingen te maken met de stok krijg je een soort ‘flutter’ met de wing. De glanzende geplooide stof schittert in het licht. Dit kun je doen terwijl je stilstaat en de vleugels opzij houdt, maar ook tijdens een draai. 

Inpakken

Je kunt jezelf helemaal verbergen in de vleugels door ze in een punt schuinvoor boven je te sluiten. Mooi als mysterieuze entree. Of je doet een vleugel achter je met het stokje horizontaal een een vleugel voor je met het stokje horizontaal. Zak de voorste vleugel naar beneden en je zit in een soort frame. 

Golven

Je kunt grote armbewegingen maken met de vleugels, 8-tjes van achter naar voor, tegelijk in of elke arm om en om. 

Omlijsting en decor

Ik had het al over inpakken, waarbij je ook een soort omlijsting van je gezicht of bovenlijf kunt maken. Je kunt de vleugels ook eenvoudig achter je opzij of omhoog uitstrekken en ondertussen de aandacht laten gaan naar vloeiende heupbewegingen, spannende accenten of energieke shimmy’s! 

Er is nog veel meer mogelijk, en bij alle bewegingen met dans en zeker ook met wings. Nogmaals: Gebruik je creativiteit!

Workshop Isis Wings

Wil je ook eens ervaren hoe het is om met vleugels te dansen? Kom dan naar de workshop van 30 november in Zaandam. We hebben wings te leen! Geef je op voor de workshop via onderstaande link. 

Je kunt me ook boeken voor optredens met Wings of een workshop op aanvraag.

Heb je nog opmerkingen of vragen? Laat gerust hieronder een berichtje achter! 

Liefs, Patrisha

Bronnen: 
middleeasterndance.net
Wikipedia
Aanbod
Klik voor meer info
  • Klik voor meer info

Buikdanslessen in Zaandam

Oorspronkelijke prijs was: € 132,00.Huidige prijs is: € 108,00.

Buikdansen met Sylvia in Zaandam

19 september proefles €10,- Meld je hier aan voor de proefles Cursus van 8 lessen buikdansen voor beginners en half-gevorderden 26 september 2024 - 21 november 2024 - 8 donderdagen van 19.45-21.00 Geen les in de herfstvakantie op 31 oktober locatie Yurtlife - Noordervaldeurstraat 13, Zaandam Whatsapp: 0628241311 Email: patrishabuikdans@gmail.com

Stralende Vrouw ‘Selflove workshops’

 650,00
Word deel van deze transformerende ervaring en geef jezelf de kans om te stralen. In de Selflove Workshops maak je een reis met jezelf langs de chakra's. Je ontwikkelt die delen in jezelf die jouw stralende aandacht verdienen. En dat alles in verbinding met andere leuke vrouwen zoals jij. De unieke workshops bieden een combinatie van buikdans, vrije dans, mindfulness en zelfcompassie om je te helpen je zelfvertrouwen te versterken en een hoger welbevinden te bereiken. Het doel is om jou te helpen te genieten van je leven door jezelf te accepteren en waarderen. Binnenkort in Hoorn, Noord-Holland Interesse? Stuur me dan een whatsappje, ik hou je op de hoogte. 0628241311

Chakra E-book ‘Stralende vrouw’

Oorspronkelijke prijs was: € 11,00.Huidige prijs is: € 4,50.
Dit e-book staat boordevol informatie en oefeningen bij de 7 chakra's. Welke kenmerken, blokkades en levensgebieden horen bij elk chakra. Hoe kun je elk chakra in balans brengen. Met meditaties, yogaoefeningen en danssuggesties. 19 pagina's waardevolle informatie! Ben je nog niet toe aan de Stralende vrouw cursus? Dan is dit e-book een mooi begin om zelf alvast aan de slag te gaan met je chakra's! Van Muladhara tot Sahasrara, aarding, sensualititeit, je vurige passie tot uiting brengen, zelfliefde en jezelf uiten op jouw eigen creatieve wijze, contact maken met je spiritualiteit. Alles staat in dit e-book. Luister naar de muziek passend bij het chakra van je aandacht via de Spotifylinks naar mijn playlists, speciaal gemaakt voor de Stralende Vrouw cursus. Lees welke edelstenen, geuren, kleuren en symbolen bij de chakra's horen. Kortom, een document om af en toe er op na te slaan waar alles overzichtelijk op een rij staat voor je.  

Buikdanscursus in Hoorn

Oorspronkelijke prijs was: € 120,00.Huidige prijs is: € 100,00.
Maandag 9 september 2024 proefles buikdansen €10,- Meld je hier aan voor een proefles: Proefles Buikdansen in de Egyptische stijl, ook voor 40+. Basisbewegingen & dansen met zijden sluiers 8 lessen van 16 september 2024-11 november 2024 (Geen les in de herfstvakantie: 28 oktober) Elke maandag van 19.30-20.30 De Kreek, Meetketting 1-3 Zwaag, Hoorn. Volop gratis parkeerruimte, mooi ruim centrum met horecagelegenheid. 0628241311 patrishabuikdans@gmail.com  

Proefles buikdans Zaandam of Hoorn

 10,00
Wat leuk dat je een proefles komt doen! Meld je aan via deze website en vermeld erbij 'Zaandam' of  'Zwaag' 0628241311 patrishabuikdans@gmail.com Agenda:  Maandag 19:30-20:30 Buikdansles in Hoorn/Zwaag 'De Kreek' Meetketting 1-3. (9 september 2024 proefles) Donderdag 19:45-21:00 Buikdansles in Zaandam, 'Yurtlife' Noordervaldeurstraat 13. (19 september 2024 proefles)

Stralende Vrouw online cursus

 44,00
Kun je wel wat inspiratie en stralendheid gebruiken? Zin in wat meer vrouwelijke zachtheid en spiritualiteit? Deze cursus kun je in je eigen omgeving en eigen tijd doen, zo vaak je wilt. De online videocursus bestaat uit informatie, buikdans, meditaties en affirmaties bij de 7 chakra's. Inclusief e-book en bonusvideo's. Als je de cursus hebt gekocht krijg je direct toegang tot je persoonlijke leeromgeving op deze site. Ga naar 'My account' in het menu en je hebt direct toegang tot de cursus. Je kunt inloggen met je email en wachtwoord. Je hebt onbeperkt toegang. De cursus bestaat uit 9 modules, elke module bevat 2 tot 5 videolessen. Je kunt de cursus in je eigen tempo doen, op je eigen volgorde. Als je een les gedaan hebt kun je deze afvinken. Heb je alle lessen gevolgd, dan krijg je een certificaat!

Buikdanseres Patrisha op jouw feest

 200,00
Boek buikdanseres Patrisha op jouw feest. Patrisha danst op bruiloften, vrouwenfeesten of evenementen. Pakket zilver: Een set van 15 minuten buikdans in 1 kostuum bijvoorbeeld met isiswings of sluiers, een drumsolo en een opzwepend nummer om je publiek/ gasten aan het dansen te krijgen. De muziek en dans is afgestemd op het soort publiek. vanaf 200 euro exclusief reiskosten Pakket zilver + workshop: Ik geef een optreden van 10 minuten met aansluitend een workshop voor de gasten van 30 minuten. vanaf 250 euro exclusief reiskosten, afgestemd op het aantal gasten Pakket goud: Twee sets van 15 minuten, twee verschillende kostuums. Egyptische buikdans én folklore. vanaf 380 euro exclusief reiskosten Bespreek de wensen en verwachtingen vooraf via email, whatsapp of telefoon. info@patrisha.nl Whatsapp 0628241311 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *