Kun je ons een kijkje geven in een typische buikdansles die je geeft? Wat kun je verwachten in een buikdansles?
- Welkom!
Om te beginnen probeer ik altijd iedereen even persoonlijk te te verwelkomen. Het is belangrijk voor mij dat het een ervaring is waar iedereen zich gezien voelt. Je kunt bijvoorbeeld een heup sjaaltje van me lenen. Die heb ik altijd me, voor als je dat zelf niet hebt.
2. Voeten opwarmen en losmaken
We starten staand in de kring, vaak neem ik balletjes mee, tennis balletjes en daarmee gaan we niet tennissen of gooien, maar we gaan er met de voeten overheen rollen. Dat is om je voeten te masseren. Het is een prettig gevoel. Soms kan zelfs een beetje pijnlijk zijn. Maar dan heeft je voet dat een beetje een beetje extra nodig.
Als je je voeten masseert, dan vitaliseer je eigenlijk je hele lichaam. Daarnaast ook om het bewustzijn in je voeten te brengen. Als je danst zijn je voeten super belangrijk. Je moet op je voeten staan, dus voor je balans is het belangrijk, maar ook voor je algehele houding, je dans postuur, is dat belangrijk.
Dus we beginnen met die balletjes in de kring. Soms stel ik een vraag over je dag of een positieve beleving.
3. Warming up hele lichaam
En dan gaan we beginnen met een warming up, een warming up bouw ik altijd op van wat milder naar steeds wat intensiever, zodat je hartslag echt lekker omhoog gaat en je je lichaam soepel maakt. Je wordt voorbereid op het echte dansen. Meestal herhaal ik ook wat bewegingen van de vorige lessen.
4. Danstechniek
Daarna krijg je wat techniek. Ik leg een aantal nieuwe technieken uit en dat incorporeren we in een dansje, een korte choreografie of een combinatie van wat passen we die we achter elkaar oefenen. Soms oefenen we door de ruimte heen. Dat is elke les weer anders. Ik bouw dat wel op.
5. Choreografie
Vaak gaan we dan nog een choreografie doen, een klein dansje waar we dan elke week een stukje aan werken. Dus nou ja, zeg maar, kwartiertje dat we daaraan besteden.
6. Improvisatie in de kring, onthouden en imprinten van bewegingen
En tot slot dansen we nog vaak in een kring, waarin we alle bewegingen van de les en alle nieuwe bewegingen nog even herhalen en daarin krijgen alle cursisten nog even een ‘shine moment’. Die kunnen dan een beweging die ze nog weten, even laten zien. Alleen als je wil, niks moet, alles mag.
En tot slot een cooling-down waarbij we wat stretchen, met de focus op ontspannen.
Nou dan is de les klaar. Na de les is er nog gelegenheid om een kopje thee te drinken. Ik vind het zelf altijd wel gezellig. Het gaat niet alleen maar om het buikdansen, maar ook een beetje om het sociale aspect. Dus nou ja, zo ziet een les er ongeveer uit.