chakras

Chakra’s en persoonlijke ontwikkeling

De Chakra leer als zelfontwikkelings-tool

Je hebt vast wel eens gehoord van chakra’s. Misschien weet je wel ongeveer wat het inhoudt, maar doe je er verder niets mee.

Hieronder leg ik in het kort uit wat chakra’s zijn, en hoe je de chakra-leer kunt inzetten als tool voor zelfontwikkeling, om te groeien tot een gelukkiger en stralender mens. 

Wat zijn chakra's?

Wat zijn chakra’s?In een notendop-

De chakraleer komt uit India en is verbonden met de yoga. In de yoga wordt ook gewerkt met energie ofwel ‘prana’. Kundalini Yoga is er bijvoorbeeld sterk op gericht om de energiedoorstroming door het lichaam te bevorderen. Kundalinienergie is de energie die door je lichaam stroomt van beneden naar boven. 

Chakra’s worden omschreven als een soort draaikolken van energie in je lichaam. Je hebt meerdere energiepunten in je lichaam. Van je stuit tot aan bovenop je kruin zitten de 7 chakra’s. 

Elke chakra correspondeert met een ander levensgebied, lichaamsdeel en orgaan. Je kunt de chakra’s gebruiken als soort ‘roadmap’ om stap voor stap aandacht te geven aan de thema’s die corresponderen met ieder chakra. Dit kun je ook doen als je geen yoga doet, of niet zo spiritueel bent. Je kunt het als leidraad zien. 

Zo heb ik ook de Stralende Vrouw cursus opgebouwd. Je ontwikkelt je van top tot teen tot stralende en vreugdevolle vrouw. 

Ontwikkeling van de chakra’s; deficiënt of excessief

Bij ieder mens zijn de chakra’s verschillend ontwikkeld. Dat heeft te maken met je levensloop, welke thema’s je meer of minder hebt kunnen ontwikkelen, waar je gekwetst bent etc.

Het kan zijn dat je daardoor bepaalde chakra’s bent gaan overcompenseren (excessief) of juist niet zo hebt ontwikkeld (deficiënt). 

Misschien ben je iemand die geweldig kan spreken (5e chakra/ keelchakra) maar niet zo goed contact met je lichaam hebt, niet geaard bent (1e chakra / wortelchakra). Dan is je keelchakra meer in balans dan je wortelchakra.

Of misschien praat je honderduit om iets anders te compenseren. Dan kan je keelchakra excessief ontwikkeld zijn. 

Wat is het doel?

Het is verder niet zo heel belangrijk welke chakra ‘beter’ ontwikkeld is en waarom. Ons doel is om blokkades in ons lichaam, gedachten en gevoelens op te ruimen. Zodat we meer in balans te komen in ons lichaam en ons leven.

Zodat we moeiteloos stappen zetten om die dingen te doen die ons energie geven. Om gelukkig te zijn en te stralen

Wat voor oefeningen kun je doen? 

In de workshops ‘Stralende Vrouw’ gebruiken we verschillende soorten oefeningen om meer bewust te worden van de lichaamsdelen en thema’s rondom de chakra’s.

Zo gebruiken we dans en muziek. Bij de eerste chakra zullen we bijvoorbeeld meer dansen vanuit de voeten en benen. We gebruiken aardse ‘tribal’ muziek. 

Ook meditatie helpt om de aandacht te richten op het lichaam en onze gevoelens en gedachten betreft de chakra.

Verder gebruiken we yogaoefeningen, schrijven, creativiteit en praten we ook met elkaar om tot inzicht te komen. Bij ieder chakra passen vervolgens ook weer een ander soort oefeningen. 

Ben je nieuwsgierig naar de workshops of wil je meer weten over chakra’s? Stuur me dan een bericht. Ik heb voor de eerste chakra ‘Muladhara’ een mooie infographic gemaakt met oefensuggesties. Deze kun je op deze pagina gratis downloaden. 

In een volgend blog ga ik meer in op de afzonderlijke chakra’s en hoe je deze in balans kunt brengen. Schrijf je hiernaast in voor mijn nieuwsbrief als je deze informatie niet wil missen! 

Liefs Patricia

Ik ben Patricia Jonker en geef buikdanslessen in Zaandam, Stralende Vrouw-workshops online en live. Op deze pagina kun je je inschrijven voor mijn lessen of je laten inspireren door mijn blogs en gratis downloads. 

One thought on “Chakra’s en persoonlijke ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.