buikdans, chakras

Chakra’s en buikdans

Het geheim van vrouwelijke vitaliteit

De verbinding tussen buikdans en chakra’s: Je innerlijke kracht ontdekken

In onze drukke wereld, waar stress en hectiek de boventoon voeren, is het belangrijk om manieren te vinden om in contact te blijven met onze innerlijke kracht en vitaliteit. Voor veel vrouwen is persoonlijke groei en zelfontdekking een belangrijk onderdeel van hun reis, en buikdans met chakra’s biedt een unieke en inspirerende manier om deze reis vorm te geven.

In dit artikel neem ik je mee op een praktische verkenning van de wereld van chakra’s en buikdans, waarbij ik het geheim onthul van vrouwelijke vitaliteit en empowerment. We zullen de 7 chakra’s verkennen en hoe ze verband houden met specifieke buikdansbewegingen en concrete signalen van onbalans.

Het Wortelchakra: Gronden en Stabiliteit

Bij de start van mijn buikdanslessen beginnen we vaak met een oefening om te aarden en te gronden.

Het wortelchakra, gelegen aan de basis van de wervelkolom, is verantwoordelijk voor onze basisbehoeften en stabiliteit.

Als je merkt dat je je onstabiel voelt, financiële zorgen hebt, of je ontheemd voelt, is het wortelchakra mogelijk uit balans. Dit kan zich uiten in gevoelens van angst, nervositeit of onzekerheid.

In buikdans kunnen bewegingen die je aandacht richten op je voeten en de verbinding met de grond herstellen, zoals gracieus bewegen met platte voeten, kniebuigingen, of bewegingen die de aarde-energie activeren door het bewust gebruiken van je voeten.

Lees hier meer over de oefeningen die je kunt doen om je eerste chakra in balans te brengen.

Het sacraalchakra: Sensualiteit en creativiteit

Het sacraalchakra, net onder de navel, draait om zachtheid, genieten, vloeiendheid en sensualiteit. Ook is het je creatiecentrum. Hier ontstaat letterlijk nieuw leven, ook van ideeën en kunst.

Wanneer dit chakra uit balans is, kun je moeite hebben met het uiten van je gevoelens, creatieve blokkades ervaren of problemen hebben met het accepteren van je lichaam.

Buikdansen is een dans die geheel past bij het 2e chakra. De bewegingen ontstaan vanuit je onderbuik. De vloeiende, zachte bewegingen en golvende heupbewegingen stimuleren je emotionele zachtheid en laten je genieten van je eigen lichaam.

Het vertragen van de bewegingen, synchroniseren met je ademhaling en improviseren in je dans kunnen helpen om dit chakra in balans te brengen en de vreugde van creativiteit te omarmen. 

Hieronder zie je een deel van de buikdansoefeningen bij het 2e chakra uit de online cursus

De zonnevlecht: Zelfvertrouwen en passie

Het derde chakra, de zonnevlecht, is het centrum van vitaliteit en zelfvertrouwen. Als je merkt dat je moeite hebt om je doelen te bereiken, weinig energie hebt, of worstelt met zelfvertrouwen, kan dit chakra uit balans zijn.

Mogelijke signalen zijn uitstelgedrag, lusteloosheid of een gebrek aan passie in je leven.

Buikdansbewegingen die het derde chakra stimuleren, zijn doelgerichte bewegingen, zoals twistende heupbewegingen en shimmy’s. Maar ook het doelgericht door de ruimte of over het podium dansen. Deze bewegingen activeren de kracht en energie van de zonnevlecht, en versterken je zelfvertrouwen en verbinding met jezelf en je buitenwereld.

Lees meer in deze blog over hoe je je 3e chakra in kunt zetten voor meer zelfdiscipline, energie en innerlijke kracht.

Het hartchakra: Liefde en compassie

Het hartchakra, in het midden van de borst, is het centrum van liefde, compassie en zelfliefde. Een hartchakra dat uit balans is kan zich uiten in problemen met relaties, zelfkritiek of moeite met het uiten van liefde.

In buikdans vertalen bewegingen zich in liefdevolle en omhelzende bewegingen, zoals gracieuze armbewegingen die samenvallen met de ademhaling en het ritme van het hart. De dans verhoogt je hartslag, waardoor je ook de kracht van het hartchakra stimuleert.

Dansen vanuit je hart, dat kan echt als je je hartchakra kunt openen. Lees hier 9 tips hoe je dat kunt doen. 

Het keelchakra: Creativiteit en zelfexpressie

Het keelchakra, gelegen in de keel, heeft betrekking op communicatie en zelfexpressie. Een uit balans zijnd keelchakra kan leiden tot moeilijkheden in het uiten van je gedachten, het vermijden van confrontaties, of het gevoel hebben dat je niet gehoord wordt.

In buikdans vertaalt dit chakra zich naar creativiteit en dansen waarin je een verhaal vertelt met je dans.

Jouw creatieve uiting kan dans zijn, of misschien ook zang. In de chakraworkshop bij het keelchakra gebruiken we ook onze stem, bijvoorbeeld met mantrazingen. Dit bevrijdt je van de beperkingen van stilte en helpt je te genieten van de kunst van expressie.

Ook over het keelchakra heb ik eerder een blog geschreven. Lees hier nog meer informatie. 

Het derde oog: Intuïtie en innerlijk weten

Het derde oog, tussen de wenkbrauwen, is verbonden met intuïtie en inzicht. Wanneer dit chakra uit balans is, kun je moeite hebben met het volgen van je intuïtie, het begrijpen van diepere waarheden of het ervaren van verwarring en gebrek aan richting.

In buikdans kun je je derde oog activeren door bewegingen met het hoofd en het haar, zoals de Khaleegy-dans uit het Midden-Oosten. Het verkennen van deze bewegingen opent de deur naar de diepten van je bewustzijn en helpt je de kracht van intuïtie te ontdekken. 

Het kruinchakra: Verbinding met het universele

Het kruinchakra, boven de kruin van het hoofd, vertegenwoordigt spirituele verbinding en verlichting. Een uit balans zijnd kruinchakra kan zich uiten in gevoelens van vervreemding, spirituele leegte of gebrek aan betekenis.

In buikdans kunnen bewegingen die de ruimte vullen met spirituele gratie en overgave, zoals de wervelende Tannoura-dans uit Egypte of de Derwishdans uit Turkije, of de trancedansen in een Zar-ritueel in Egypte, het kruinchakra activeren. Deze dansen symboliseren de verbinding met het universele en herinneren je aan de schoonheid van eenheid.

In balans met de chakra’s en buikdans

Wanneer al deze chakra’s in harmonie zijn, ben je als een kunstwerk dat zowel lichaam als ziel weerspiegelt. Je ervaart balans, vitaliteit en innerlijke kracht. Buikdans wordt dan niet alleen een kunstvorm, maar ook een reis van zelfontdekking en groei.

Of je nu danst om je wortels te versterken, je passie te voeden, je kracht te vinden, compassie te verspreiden, je stem te laten klinken, of je spirituele verbinding te verdiepen, buikdans met chakra’s is een reis van zelfontdekking en groei.

In een wereld vol chaos en drukte, is buikdans een toegangspoort tot innerlijke rust en vreugde. Laat jezelf stralen in de dans van de chakra’s en ontdek de wonderen van vrouwelijke vitaliteit en empowerment.

Welk chakra wil jij vandaag in het zonnetje zetten? En hoe laat jij het stralen in je buikdans? 

Wil je hier meer van weten en ervaren? Op 11 januari 2024 geef ik weer een workshop Buikdans en Chakra’s. Je kunt je hieronder aanmelden.

Ik heb ook een hele online cursus gemaakt met nog veel meer informatie, en ook een e-book. Deze kun je ook via mijn website aanschaffen. 

Heb je nog vragen? Stel ze dan vooral hieronder.

Liefs, Patrisha

Stralende Vrouw online cursus

 44,00
Kun je wel wat inspiratie en stralendheid gebruiken? Zin in wat meer vrouwelijke zachtheid en spiritualiteit? Deze cursus kun je in je eigen omgeving en eigen tijd doen, zo vaak je wilt. De online videocursus bestaat uit informatie, buikdans, meditaties en affirmaties bij de 7 chakra's. Inclusief e-book en bonusvideo's. Als je de cursus hebt gekocht krijg je direct toegang tot je persoonlijke leeromgeving op deze site. Ga naar 'My account' in het menu en je hebt direct toegang tot de cursus. Je kunt inloggen met je email en wachtwoord. Je hebt onbeperkt toegang. De cursus bestaat uit 9 modules, elke module bevat 2 tot 5 videolessen. Je kunt de cursus in je eigen tempo doen, op je eigen volgorde. Als je een les gedaan hebt kun je deze afvinken. Heb je alle lessen gevolgd, dan krijg je een certificaat!

Chakra E-book ‘Stralende vrouw’

Oorspronkelijke prijs was: € 11,00.Huidige prijs is: € 4,50.
Dit e-book staat boordevol informatie en oefeningen bij de 7 chakra's. Welke kenmerken, blokkades en levensgebieden horen bij elk chakra. Hoe kun je elk chakra in balans brengen. Met meditaties, yogaoefeningen en danssuggesties. 19 pagina's waardevolle informatie! Ben je nog niet toe aan de Stralende vrouw cursus? Dan is dit e-book een mooi begin om zelf alvast aan de slag te gaan met je chakra's! Van Muladhara tot Sahasrara, aarding, sensualititeit, je vurige passie tot uiting brengen, zelfliefde en jezelf uiten op jouw eigen creatieve wijze, contact maken met je spiritualiteit. Alles staat in dit e-book. Luister naar de muziek passend bij het chakra van je aandacht via de Spotifylinks naar mijn playlists, speciaal gemaakt voor de Stralende Vrouw cursus. Lees welke edelstenen, geuren, kleuren en symbolen bij de chakra's horen. Kortom, een document om af en toe er op na te slaan waar alles overzichtelijk op een rij staat voor je.  

Buikdanslessen in Zaandam

Oorspronkelijke prijs was: € 132,00.Huidige prijs is: € 108,00.

Buikdansen met Sylvia in Zaandam

19 september proefles €10,- Meld je hier aan voor de proefles Cursus van 8 lessen buikdansen voor beginners en half-gevorderden 26 september 2024 - 21 november 2024 - 8 donderdagen van 19.45-21.00 Geen les in de herfstvakantie op 31 oktober locatie Yurtlife - Noordervaldeurstraat 13, Zaandam Whatsapp: 0628241311 Email: patrishabuikdans@gmail.com

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *