buikdans, chakras

Buikdansen vanuit je hart

9 tips over dansen vanuit je hartchakra

Iets vanuit je hart doen, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Hoe kun je iets vanuit je hart doen? Ik geef je uitleg en tips over hoe je kunt dansen (en leven) vanuit je hart. Daarbij maak ik gebruik van de chakraleer, met name betreft het hartchakra. Ik heb het hier over dans, maar je kunt net zo goed ‘leven‘ invullen. Dans is een prachtige metafoor voor het leven. Je oefent in de dans wat je daarna kunt toepassen in je dagelijks leven. Voel je vrij om ‘leven‘ te lezen waar ‘dans‘ staat. 

Liefde of Passie? 

Iets doen vanuit je hart, is dat met liefde of met passie? En wat is het verschil? 

Passie

Passie heeft te maken met een groot verlangen. Dat het bijna pijn doet om iets niet te doen, je moet wel, je bent gedreven en gepassioneerd. Denk maar aan een passionele vrijpartij. Je wil niets anders dan de ander de kleren van het lijf scheuren 🙂 

Passioneel dansen is als je een muziekstuk hoort en gewoon niet stil kan blijven zitten. Je verlangen om te dansen is groot en raakt misschien zelfs gefrustreerd als je op dat moment niet kan dansen. Een passionele dans uit zich in vurige bewegingen, vaak met abrubte en grote bewegingen. Een dans van actie en verlangen. 

Passie correspondeert met het 3e chakra, je manipura of zonnevlecht. Dit chakra ligt net boven je navel, en wordt ook wel gezien als je krachtcentrum. In de oosterse bewegingskunst je ‘hara’ genoemd. 

Het 3e chakra gaat over manifesteren, in actie komen, vurige passie, doen wat je wil. Dat verlangen kan voortkomen uit je 2e chakra, het chakra van sensualiteit, genieten, vloeiendheid en lekkerte. 

Het kan ook zijn dat je in actie komt vanuit je hart. Je hartchakra, het 4e chakra. Een passionele dans ziet er anders uit dan een hartendans. Het is niet beter of slechter overigens. Beide zijn heerlijk om te beleven. (Bijvoorbeeld in de Stralende Vrouw workshops

Liefde

Het 4e chakra, anahata, gaat over liefde. Liefde voor de ander én voor jezelf. Iets doen vanuit liefde voelt anders dan vanuit passie. Liefde is anders dan verlangen. Liefde is belangeloos, het stroomt en is aanwezig. Het streeft niet maar omarmt. Liefde ís. Net als je lucht om ons heen. Als je liefde ergens in brengt, breng je er aanwezigheid in, aandacht. 

Een dans van liefde is zachter, met aanwezigheid in de bewegingen. Een dans niet alleen met het lichaam, maar ook met de ruimte om het lichaam, de aandacht bij elke beweging, in volledige acceptatie van het moment, de omgeving (het publiek), je lichaam en de beweging. 

Hoe dans je vanuit het hart?

Bij een hart-dans zijn er 9 belangrijke aandachtspunten. Ik leg ze hieronder uit. 

1. Intentie

Zet een intentie voor je dans. Wat wil je geven? Wat wil je ervaren? Wat wil je ontvangen?  Een dans vanuit je hart, wat leeft er in je hart? Wat wil je uitbeelden in je dans? Een dans van liefde? Of juist een gebroken hart? Een dans van geluk of dankbaarheid? 

2. Adem.

Het element van het hartchakra is lucht. Net als lucht is liefde aanwezig, maar niet zichtbaar. De adem is. Het gaat vanzelf. Je kunt het misschien enigszins manipuleren maar uiteindelijk gaat de adem haar eigen weg. Wees je tijdens je dans bewust van je adem. Hou je adem niet in (dat is vaak een respons op spannende situaties) maar adem diep in en uit. Je kunt voordat je begint met je dans eerst een paar keer diep in en uitademen. Adem dan tot in je buik. Als je inademt komt je buik vol met lucht en wordt bol, als je uitademt loopt je buik weer leeg en zakt in. Dat is je natuurlijke adembeweging.

Heb je hier moeite mee? Dan is het misschien goed om eens een poosje alleen maar ademoefeningen te doen. Bijvoorbeeld bij je lokale yogaschool, of zoek eens een ademtherapeut of ademsessie op youtube. In de volgende video zie je een mooie oefening met de buikademhaling in spannende situaties (bijvoorbeeld bij een optreden!) 

3. Beweeg vanuit je adem.

Je adembeweging gaat op en neer, zoals ik hierboven beschrijf. Zet een stukje rustige muziek op en beweeg de rest van je lichaam mee met de adem. Je kunt beginnen bij je armen. Vloeiende armen op en neer, in het ritme van je adem. Of hou het subtiel, en beweeg alleen je handen mee. Experimenteer met je eigen bewegingen, vanuit je ademritme. 

4. Slow down.

Beweeg langzaam, neem je tijd. Breng pauze in je dans. Het hart laat zich niet opjagen, het heeft het ritme dat het nodig heeft. Langzame bewegingen met volle aandacht en detail zijn ook prachtig om te zien en te voelen. 

5. Aandacht naar binnen.

Breng aandacht in je lichaam en je bewegingen. Volg de beweging van je vingers, handen, armen, borst, buik, benen etc met je aandacht. Je kunt ernaar kijken, maar het kan ook met je ogen dicht. Dan kijk je met je innerlijk oog. Met je aandacht breng je ook liefde in je beweging en in je lichaam. 

6. Aandacht naar buiten.

Wissel de aandacht naar binnen af met aandacht naar buiten. Voel de lucht om je heen, voel je luchtstroom op je huid. Geef je aandacht en liefde aan het publiek. Blijf daarbij in contact met je adem, zodat je jezelf niet verliest in het publiek. Je danst voor hun, maar vooral ook voor jezelf. Maak oogcontact, of stel je voor dat je je publiek aankijkt, en kijk de ruimte in als aankijken niet lukt. Blijf daarbij geankerd bij je eigen adem, in je centrum. Dat doe je bijvoorbeeld door goed contact met de grond te maken met je voeten. Je bewust te zijn van je onderbuik en de energie van je onderste chakra’s. 

7. Armen en borst.

Lichaamsdelen die corresponderen met het hartchakra zijn je armen en borst. Je kunt hier in je dansbewegingen op focussen. Open en sluit je borst, je armen. Open je armen en verwelkom, en sluit je armen en koester jezelf. 

Als je je armen sluit is dat geen afwijzing voor de ander. Het is een verwelkoming van jezelf. 

8. Dans met de sluier 

Een sluierdans kan ook een mooie hartendans zijn. Je kunt hierbij ook afwisselen tussen ingepakt en open. Je danst met de lucht die de sluier laat bewegen. Breng ook weer je aandacht in de (zijden) sluier, beweeg deze vanuit je armen en borst. Geef de sluier de tijd om te bewegen. Hier zie je een voorbeeld van een sluierdans, ook nog in de kleur groen. De kleur van het hartchakra. 

In mijn buikdanslessen leer je hoe je met een sluier kunt dansen. 

9. Muziek

Het maakt eigenlijk niet uit welke muziek je gebruikt, dat is namelijk heel persoonlijk. Ik vind zelf wat rustigere muziek passen, zoals een taxim baladi, of een romantische tarab. Dit zijn oriëntaalse muziekstijlen. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op de pagina van Farouq, of lees dit deel van de Raqs wi Risala. In mijn buikdanslessen maak je ook kennis met verschillende stijlen van buikdansmuziek. In de Stralende Vrouw Workshops en online cursus dans je zowel op oriëntaalse als op moderne wereldmuziek. 

Ik heb een playlist op Spotify gemaakt met muziek bij het hartchakra die ik voor de Stralende Vrouw Workshop gebruik. Die kunt je hier beluisteren. Ga naar spotify. 

Buikdanslessen in Zaandam

Oorspronkelijke prijs was: € 132,00.Huidige prijs is: € 108,00.

Buikdansen met Sylvia in Zaandam

19 september proefles €10,- Meld je hier aan voor de proefles Cursus van 8 lessen buikdansen voor beginners en half-gevorderden 26 september 2024 - 21 november 2024 - 8 donderdagen van 19.45-21.00 Geen les in de herfstvakantie op 31 oktober locatie Yurtlife - Noordervaldeurstraat 13, Zaandam Whatsapp: 0628241311 Email: patrishabuikdans@gmail.com

Stralende Vrouw ‘Selflove workshops’

 650,00
Word deel van deze transformerende ervaring en geef jezelf de kans om te stralen. In de Selflove Workshops maak je een reis met jezelf langs de chakra's. Je ontwikkelt die delen in jezelf die jouw stralende aandacht verdienen. En dat alles in verbinding met andere leuke vrouwen zoals jij. De unieke workshops bieden een combinatie van buikdans, vrije dans, mindfulness en zelfcompassie om je te helpen je zelfvertrouwen te versterken en een hoger welbevinden te bereiken. Het doel is om jou te helpen te genieten van je leven door jezelf te accepteren en waarderen. Binnenkort in Hoorn, Noord-Holland Interesse? Stuur me dan een whatsappje, ik hou je op de hoogte. 0628241311

Chakra E-book ‘Stralende vrouw’

Oorspronkelijke prijs was: € 11,00.Huidige prijs is: € 4,50.
Dit e-book staat boordevol informatie en oefeningen bij de 7 chakra's. Welke kenmerken, blokkades en levensgebieden horen bij elk chakra. Hoe kun je elk chakra in balans brengen. Met meditaties, yogaoefeningen en danssuggesties. 19 pagina's waardevolle informatie! Ben je nog niet toe aan de Stralende vrouw cursus? Dan is dit e-book een mooi begin om zelf alvast aan de slag te gaan met je chakra's! Van Muladhara tot Sahasrara, aarding, sensualititeit, je vurige passie tot uiting brengen, zelfliefde en jezelf uiten op jouw eigen creatieve wijze, contact maken met je spiritualiteit. Alles staat in dit e-book. Luister naar de muziek passend bij het chakra van je aandacht via de Spotifylinks naar mijn playlists, speciaal gemaakt voor de Stralende Vrouw cursus. Lees welke edelstenen, geuren, kleuren en symbolen bij de chakra's horen. Kortom, een document om af en toe er op na te slaan waar alles overzichtelijk op een rij staat voor je.  

Buikdanscursus in Hoorn

Oorspronkelijke prijs was: € 120,00.Huidige prijs is: € 100,00.
Maandag 9 september 2024 proefles buikdansen €10,- Meld je hier aan voor een proefles: Proefles Buikdansen in de Egyptische stijl, ook voor 40+. Basisbewegingen & dansen met zijden sluiers 8 lessen van 16 september 2024-11 november 2024 (Geen les in de herfstvakantie: 28 oktober) Elke maandag van 19.30-20.30 De Kreek, Meetketting 1-3 Zwaag, Hoorn. Volop gratis parkeerruimte, mooi ruim centrum met horecagelegenheid. 0628241311 patrishabuikdans@gmail.com  

Proefles buikdans Zaandam of Hoorn

 10,00
Wat leuk dat je een proefles komt doen! Meld je aan via deze website en vermeld erbij 'Zaandam' of  'Zwaag' 0628241311 patrishabuikdans@gmail.com Agenda:  Maandag 19:30-20:30 Buikdansles in Hoorn/Zwaag 'De Kreek' Meetketting 1-3. (9 september 2024 proefles) Donderdag 19:45-21:00 Buikdansles in Zaandam, 'Yurtlife' Noordervaldeurstraat 13. (19 september 2024 proefles)

Stralende Vrouw online cursus

 44,00
Kun je wel wat inspiratie en stralendheid gebruiken? Zin in wat meer vrouwelijke zachtheid en spiritualiteit? Deze cursus kun je in je eigen omgeving en eigen tijd doen, zo vaak je wilt. De online videocursus bestaat uit informatie, buikdans, meditaties en affirmaties bij de 7 chakra's. Inclusief e-book en bonusvideo's. Als je de cursus hebt gekocht krijg je direct toegang tot je persoonlijke leeromgeving op deze site. Ga naar 'My account' in het menu en je hebt direct toegang tot de cursus. Je kunt inloggen met je email en wachtwoord. Je hebt onbeperkt toegang. De cursus bestaat uit 9 modules, elke module bevat 2 tot 5 videolessen. Je kunt de cursus in je eigen tempo doen, op je eigen volgorde. Als je een les gedaan hebt kun je deze afvinken. Heb je alle lessen gevolgd, dan krijg je een certificaat!

Buikdanseres Patrisha op jouw feest

 200,00
Boek buikdanseres Patrisha op jouw feest. Patrisha danst op bruiloften, vrouwenfeesten of evenementen. Pakket zilver: Een set van 15 minuten buikdans in 1 kostuum bijvoorbeeld met isiswings of sluiers, een drumsolo en een opzwepend nummer om je publiek/ gasten aan het dansen te krijgen. De muziek en dans is afgestemd op het soort publiek. vanaf 200 euro exclusief reiskosten Pakket zilver + workshop: Ik geef een optreden van 10 minuten met aansluitend een workshop voor de gasten van 30 minuten. vanaf 250 euro exclusief reiskosten, afgestemd op het aantal gasten Pakket goud: Twee sets van 15 minuten, twee verschillende kostuums. Egyptische buikdans én folklore. vanaf 380 euro exclusief reiskosten Bespreek de wensen en verwachtingen vooraf via email, whatsapp of telefoon. info@patrisha.nl Whatsapp 0628241311 

Stralende vrouw,

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Het leuke is, deze tips kun je toepassen in je dans, maar dus ook in je dagelijks leven!

Ik heb je hier uitleg gegeven over dansen vanuit je hart en over dansen met passie. Het één is trouwens niet beter dan het ander. En je kunt de focus van dansen ook afwisselen. Een dans kan zowel passie als liefde bevatten. Dat maakt het juist interessant! 

Wil je meer informatie en oefeningen om je hartchakra en ook je andere chakra’s te openen en in balans te brengen? 

Ik heb een online cursus, een e-book én ik geef live workshops over buikdansen met de chakra’s. Dit zijn workshops, gericht op zelfliefde en persoonlijke groei, vanuit de thema’s van de chakra’s, de elementen, Godinnen en andere spirituele inspirerende tradities. De workshops bevatten buikdans en meditatie in een liefdevolle open sfeer met andere vrouwen. Neem contact op voor meer informatie. 

Wat zou jij nog willen weten over de chakra’s, zelfcompassie, mindfulness of buikdans? Laat het hieronder weten in de reacties. Dan schrijf ik er een blog over. 

Ik wens je een stralende dag! 

Patrisha

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *