buikdans, chakras

9 tips om te dansen vanuit je hart

Iets vanuit je hart doen, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Hoe kun je iets vanuit je hart doen? Ik geef je uitleg en tips over hoe je kunt dansen vanuit je hart. Daarbij maak ik gebruik van de chakraleer, met name betreft het hartchakra. 

Liefde of Passie? 

Iets doen vanuit je hart, is dat met liefde of met passie? En wat is het verschil? 

Passie

Passie heeft te maken met een groot verlangen. Dat het bijna pijn doet om iets niet te doen, je moet wel, je bent gedreven en gepassioneerd. Denk maar aan een passionele vrijpartij. Je wil niets anders dan de ander de kleren van het lijf scheuren 🙂 

Passioneel dansen is als je een muziekstuk hoort en gewoon niet stil kan blijven zitten. Je verlangen om te dansen is groot en raakt misschien zelfs gefrustreerd als je op dat moment niet kan dansen. Een passionele dans uit zich in vurige bewegingen, vaak met abrubte en grote bewegingen. Een dans van actie en verlangen. 

Passie correspondeert met het 3e chakra, je manipura of zonnevlecht. Dit chakra ligt net boven je navel, en wordt ook wel gezien als je krachtcentrum. In de oosterse bewegingskunst je ‘hara’ genoemd. 

Het 3e chakra gaat over manifesteren, in actie komen, vurige passie, doen wat je wil. Dat verlangen kan voortkomen uit je 2e chakra, het chakra van sensualiteit, genieten, vloeiendheid en lekkerte. 

Het kan ook zijn dat je in actie komt vanuit je hart. Je hartchakra, het 4e chakra. een passionele dans ziet er anders uit dan een hartendans. Het is niet beter of slechter overigens. Een passionele Flamenco of Spaans-Arabische dans is ook prachtig. 

Liefde

Het 4e chakra, anahata, gaat over liefde. Liefde voor de ander én voor jezelf. Iets doen vanuit liefde voelt anders dan vanuit passie. Liefde is anders dan verlangen. Liefde is belangeloos, het stroomt en is aanwezig. Het streeft niet maar omarmt. Liefde ís. Net als je lucht om ons heen. Als je liefde ergens in brengt, breng je er aanwezigheid in, aandacht. 

Een dans van liefde is zachter, met aanwezigheid in de bewegingen. Een dans niet alleen met het lichaam, maar ook met de ruimte om het lichaam, de aandacht bij elke beweging, in volledige acceptatie van het moment, de omgeving (het publiek) en de danseres zelf. 

Hoe dans je vanuit het hart?

Bij een hart-dans zijn er 9 belangrijke aandachtspunten. Ik leg ze hieronder uit. 

1. Intentie

Zet een intentie voor je dans. Wat wil je geven? Wat wil je ervaren? Wat wil je ontvangen?  Een dans vanuit je hart, wat leeft er in je hart? Wat wil je uitbeelden in je dans? Een dans van liefde? Of juist een gebroken hart? Een dans van geluk of dankbaarheid? 

2. Adem.

Het element van het hartchakra is lucht. Net als lucht is liefde aanwezig, maar niet zichtbaar. De adem is. Het gaat vanzelf. Je kunt het misschien enigszins manipuleren maar uiteindelijk gaat de adem haar eigen weg. Wees je tijdens je dans bewust van je adem. Hou je adem niet in (dat is vaak een respons op spannende situaties) maar adem diep in en uit. Je kunt voordat je begint met je dans eerst een paar keer diep in en uitademen. Adem dan tot in je buik. Als je inademt komt je buik vol met lucht en wordt bol, als je uitademt loopt je buik weer leeg en zakt in. Dat is je natuurlijke adembeweging.

Heb je hier moeite mee? Dan is het misschien goed om eens een poosje alleen maar ademoefeningen te doen. Bijvoorbeeld bij je lokale yogaschool, of zoek eens een ademtherapeut of ademsessie op youtube. In de volgende video zie je een mooie oefening met de buikademhaling in spannende situaties (bijvoorbeeld bij een optreden!) 

3. Beweeg vanuit je adem.

Je adembeweging gaat op en neer, zoals ik hierboven beschrijf. Zet een stukje rustige muziek op (taxim bijvoorbeeld) en beweeg de rest van je lichaam mee met de adem. Je kunt beginnen bij je armen. Vloeiende armen op en neer, in het ritme van je adem. Of hou het subtiel, en beweeg alleen je handen mee. Experimenteer met je eigen bewegingen, vanuit je ademritme. 

4. Slow down.

Beweeg langzaam, neem je tijd. Breng pauze in je dans. Het hart laat zich niet opjagen, het heeft het ritme dat het nodig heeft. Langzame bewegingen met volle aandacht en detail zijn ook prachtig om te zien en te voelen. 

5. Aandacht naar binnen.

Breng aandacht in je lichaam en je bewegingen. Volg de beweging van je vingers, handen, armen, borst, buik, benen etc met je aandacht. Je kunt ernaar kijken, maar het kan ook met je ogen dicht. Dan kijk je met je innerlijk oog. Met je aandacht breng je ook liefde in je beweging en in je lichaam. 

6. Aandacht naar buiten.

Wissel de aandacht naar binnen af met aandacht naar buiten. Voel de lucht om je heen, geef je aandacht en liefde aan het publiek. Blijf daarbij in contact met je adem, zodat je jezelf niet verliest in het publiek. Je danst voor hun, maar vooral ook voor jezelf. Maak oogcontact, of stel je voor dat je je publiek aankijkt, en kijk de ruimte in als aankijken niet lukt. 

7. Armen en borst.

Lichaamsdelen die corresponderen met het hartchakra zijn je armen en borst. Je kunt hier in je dansbewegingen op focussen. Open en sluit je borst, je armen. Open en verwelkom, en sluit en koester jezelf. 

8. Dans met de sluier 

Een sluierdans kan ook een mooie hartendans zijn. Je kunt hierbij ook afwisselen tussen ingepakt en open. Je danst met de lucht die de sluier laat bewegen. Breng ook weer je aandacht in de (zijden) sluier, beweeg deze vanuit je armen en borst. Geef de sluier de tijd om te bewegen. Hier zie je een voorbeeld van een sluierdans, ook nog in de kleur groen. De kleur van het hartchakra. 

9. Muziek

Het maakt eigenlijk niet uit welke muziek je gebruikt, dat is namelijk heel persoonlijk. Ik vind zelf wat rustigere muziek passen, zoals een taxim baladi, of een romantische tarab. Dit zijn oriëntaalse muziekstijlen. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op de pagina van Farouq, of lees dit deel van de Raqs wi Risala

Ik heb een playlist op Spotify gemaakt met muziek bij het 4e chakra. Die kunt je hier beluisteren. Ga naar spotify. 

Stralende vrouw,

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Het leuke is, deze tips kun je toepassen in je dans, maar ook in andere bezigheden tijdens je dag!

Ik heb je hier uitleg gegeven over dansen vanuit je hart en over dansen met passie. Het één is trouwens niet beter dan het ander. En je kunt de focus van dansen ook afwisselen. Een dans kan zowel passie als liefde bevatten. Dat maakt het misschien juist interessant! 

Wil je meer informatie en oefeningen om je hartchakra en ook je andere chakra’s te openen en in balans te brengen? 

Ik heb een online cursus, een e-book én een Stralende Vrouw workshop programma in Zaandam (vanaf september 2022) waarin je meer leert over de chakra’s, buikdans en meditatie in een liefdevolle open sfeer met andere vrouwen. Meer informatie vind je op patrisha.nl/cursus

Ik wens je een stralende dag! 

Patrisha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.