buikdans

Ballet en buikdans

Ballet: Een krachtige aanvulling op je buikdanstechniek

Buikdansen, een eeuwenoude dansvorm die zowel het mystieke als elegantie belichaamt. De sensuele heupbewegingen, het ritme van de muziek en de prachtige kostuums maken buikdansen tot een van mijn favoriete dansstijlen.

Of je nu een doorgewinterde buikdanseres bent of pas begint aan je reis, er is natuurlijk altijd ruimte om te groeien en je dansvaardigheden te verbeteren. Ik volg zelf ook nog altijd workshops van collega’s en masterteachers.

Een zeer waardevolle aanvulling op je buikdanstraining is ballet. Breng balans, elegantie en zelfvertrouwen in je dans, en ontwikkel meer kracht en flexibiliteit door balletoefeningen aan je buikdans oefenroutine toe te voegen.

Op 16 november geeft Buikdans & Ballet expert Sylvia een workshop in Zaandam. Meld je hier aan.

In deze blog ga ik in op waarom en hoe ballet je buikdanstechniek kan verbeteren en welke bewegingen je als buikdanseres moet kennen. 

Buikdans versus ballet

Zowel buikdans (Raks Sharqi) als ballet hebben een lange en rijke traditie. Het is niet te doen om de stijlen in deze blog volledig te omschrijven. Ik zal ze wel op een paar punten naast elkaar leggen. 

Waar ze verschillen, ligt in hun uitvoering en stijl. Ballet is vaak gestructureerd, met lange lijnen en vereist hoge technische precisie, terwijl buikdans zich kenmerkt door vrijere, intuïtieve en sensuele bewegingen.

Buikdans vaak aards is en ballet juist meer etherisch. Een buikdanseres maakt geïsoleerde bewegingen met haar heupen en ribben. Een ballerina houdt haar core, de diepe spieren van buik en rug, zo compact mogelijk en beweegt verder soepel met haar bovenlijf. Beide zijn mooi en fijn om te doen, ieder op hun eigen manier.

Buikdansen en ballet zijn beide dans, bij beide dansen zijn lichaamsbewustzijn, muzikaliteit, expressie en bewegingskwaliteiten belangrijk. (Lees in deze blog meer over bewegingskwaliteiten).

Je expressie en verbinding van de bewegingen zorgen ervoor dat het dans wordt, in plaats van alleen een pasje of lichaamsdeel dat beweegt. 

In balans

De kern van je lichaam is cruciaal. Sterke buikspieren en benen zijn de motor achter veel bewegingen. Buikdansen vereist een goed evenwicht en coördinatie, vooral tijdens bewegingen waarbij je op één been staat, maar ook bij draaien en overgangen van de ene naar de andere beweging.

Soms vertraag je de beweging (momentum) en blijf je even ‘in de lucht’ op één been ‘hangen’. Ballet is de perfecte training om deze vaardigheden te versterken.

In ballet wordt veel aandacht besteed aan balans, je zult merken dat je in staat bent om complexe buikdanstechnieken met meer precisie uit te voeren. Als je draaitechnieken en spotten in ballet aanleert, zal dit je helpen bij soortgelijke draaibewegingen in de buikdans.

Ballet als basis

Ballet is een goede basis voor allerlei dansvormen. Het is niet voor niets dat op de dansacademies het altijd als basisvak gegeven wordt. Je leert bewegen vanuit een correcte houding, de armen, benen, rug, hoofd en romp zijn geplaceerd. Hierdoor zijn de bewegingen gecoördineerd en voorkom je blessures. In ballet komen expressie, het gebruik van ruimte en bewegingskwaliteiten uitgebreid aan de orde, waardoor de dans rijker wordt.

Dit zijn allemaal hele bruikbare aanvullingen voor een buikdanseres. Je danst met meer zelfvertrouwen en elegantie.

Buikdansen vereist een goede lenigheid en flexibiliteit, vooral in de romp en het bekkengebied. Als je meer bewegingsruimte hebt in je lichaam, ook in armen en benen, zien de bewegingen er moeiteloos en sierlijk uit. Tijdens het beoefenen van ballet, werk je aan het vergroten van je lenigheid. Dit zal je helpen om die vloeiende buikdansbewegingen met meer gemak en precisie uit te voeren.

De golvende Raks Sharqi-bewegingen en gedefinieerde accenten bijvoorbeeld, zul je luchtiger uit kunnen voeren.

‘Ik ben niet lenig, ik kan niet buikdansen’, is wat ik mensen soms hoor zeggen. Ik wil bij deze benadrukken dat je niet lenig hoeft te zijn om te beginnen. Juist door de dans- en balletoefeningen in de workshop, ontwikkel je die lenigheid dansenderwijs. Iedere danseres is ooit begonnen.

De Franse Ballettermen zijn in de 17e eeuw geintroduceerd door de Zonnekoning, Lodewijk XIV en worden inmiddels in allerlei dansvormen gebruikt. Ook in buikdansen komen ze voor, zoals chaîné, arabesque, demi point, chassé, port de bras en rond de jambes, pointé (gestrekte voeten). Het is dus handig om deze terminologie te kennen, je zult deze namelijk tegenkomen in buikdanslessen en workshops. 

Bewegingen uit ballet die elke buikdanseres moet kennen

Buikdans heeft en in de loop der eeuwen verschillende invloeden opgedaan. Ballet heeft ook zeker een stempel op de buikdans gezet. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de Egyptische dansgroep van Mahmoud Reda. (Klik op deze link voor een video van deze dansgroep) Verschillende termen en bewegingen zijn in de hedendaagse Raqs Sharqi blijven hangen, en hebben de dans verrijkt. De bewegingen hieronder zijn voor elke buikdanseres een must om te bestuderen. 

Plié en relevé op demi point

Misschien ken je de termen plié en relevé op demi point. Ook als je nooit aan ballet gedaan hebt, ken je vast wel het beeld van een rijtje danseressen die aan de ‘barre’ oefeningen doen, ze buigen hun knieën en staan op hun tenen. Als jij ook dit soort oefeningen gaat doen, zul je in je buikdans meer stabiliteit ondervinden. Je hebt meer balans om op je tenen, op demi point, te dansen en te draaien. Dit wordt vaak gedaan bij de klassieke, maar ook in de moderne raqs sharqi.

Rond de jambe

Een ‘rond de jambe’ is een beweging waarbij je als het ware, een grote cirkel tekent op de vloer met je tenen. Hierbij houd je je knie en voet gestrekt. Je presenteert je voet en in buikdans kun je nog een extra element toevoegen, door je heupen mee te nemen in een vloeiende ronde beweging, zoals een acht. 

Arabesque

Laten we het nu hebben over een ‘arabesque’, een prachtige beweging in buikdans, die ook uit de ballet komt. In ballet is één been gestrekt naar achter in de lucht, met mooie gestrekte voeten en knieën.

In buikdansen is de arabesque naar achter, opzij, of soms zelfs naar voren. Deze beweging creëert prachtige lijnen in je dans, waardoor je optreden er nog mooier uitziet. 

Een draai in arabesque, is een uitdaging en vergt veel oefening en balans. Je denkt aan veel dingen te gelijk zoals het strekken van je knieën en je voeten, je houding en de richting. 

Mooie voeten

Ballet leert je hoe je ‘gestrekte voeten’ moet gebruiken, en ook in buikdans ziet dat er vaak mooi uit. ‘Rond de jambes’ of ‘Arabesques’ met gestrekte voeten, maken je dans nog sierlijker. Wees je, ook bij het aannemen van een ‘pose’,  je bewust van hoe je je voeten neerzet.

Naast dat voeten mooi zijn, zijn ze ook functioneel. In ballet wordt het voetenwerk veel geoefend om af te zetten, te verplaatsen, te springen en meer. Het klinkt misschien saai, maar veel heupbewegingen worden beheerster en verfijnder als je je voeten goed gebruikt. Vloeiende ‘snakes’ bijvoorbeeld. 

Chassé 

Een elegante verplaatsing door ruimte, kun je doen met een ‘chassé’, een soort schuifpas. Het is niet zomaar huppelen, een vaak gemaakte fout, maar eerder zweven over de vloer met controle en gratie. Bij een buikdansoptreden wordt dit vaak ingezet als verplaatsing over het podium. 

Port de bras

Armen en handen spelen een belangrijke rol in hoe je dans eruitziet. Het is een van de dingen die een professionele danseres onderscheidt van een beginner. Dus, laat die armen niet zomaar bungelen of willekeurig zwaaien. Zorg ervoor dat je je armen bewust en doelgericht plaatst. 

Je armen zijn als een lijst om een schilderij, als het niet klopt, verpest je het beeld.

Port de bras’ is een term uit de balletwereld die verwijst naar de houding en beweging van de armen en handen, letterlijk betekent het ‘dragen van de armen’. 

Vaak zie je buikdanseressen met hangende ellebogen en polsen. Dit kan natuurlijk in de choreografie zitten, maar meestal zijn het ‘vergeten armen’. Jammer, want armen kunnen expressie en elegantie toevoegen. Ze kunnen je dans een stuk mooier maken en je laten stralen op het podium.

Chaîné

‘Chaîné’ is een draaitechniek uit het ballet, die je ook in buikdans kunt gebruiken. Je draait terwijl je achter elkaar stappen zet in stappen zet in één lijn. Spotten, je blik op een vast punt richten, helpt je om je evenwicht te bewaren en niet duizelig te worden. Bij een chaîné draait het allemaal om controle. Je weet precies in welke lijn je draait. Als je je balans hebt gevonden, kun je tijdens het draaien armen gebruiken, bijvoorbeeld, heel standaard, ze openen en sluiten of om en om één boven je hoofd brengen. 

Dus…. Waarom ballet?

Ballet kan bijdragen aan je basis als danser. Je zult kracht en flexibiliteit opbouwen, waardoor je bewegingen makkelijker gaan en er sierlijker uitzien. Je krijgt meer balans en zelfvertrouwen en dat draagt bij aan je algehele uitstraling en presentatie als danser. In de les en op het podium zul je stralen. Bovendien zal je, als je aan je houding werkt, minder gevoelig zijn voor blessures. 

Workshop ballet en buikdans op 16 november 2023

Leuk hoor, ballet, maar waar moet je beginnen? Je hebt geen tijd om naast je buikdanslessen óók nog ballet te gaan volgen. 

De unieke gelegenheid doet zich voor in de workshop ‘Buikdans en Ballet’ op 16 november, gegeven door Sylvia in Zaandam. 

Sylvia heeft meer dan 20 jaar ballet ervaring en is geschoold op de balletacademie. Nog steeds danst zij 3 keer per week in de balletschool. In haar buikdanslessen voegt ze altijd wel wat elementen uit ballet toe.

De workshop van 18 november zoomt in op ballet en de waardevolle toevoeging hiervan op je buikdanstechniek. Je krijgt persoonlijke feedback en tips waar jij de komende tijd aan kunt gaan werken. De typische buikdansbewegingen uit het ballet komen voorbij. 

Deze workshop biedt je de kans om de rijkdom van ballet en buikdansen te ervaren en te ontdekken hoe ze samen kunnen komen om je dansvaardigheden te versterken. Laat je inspireren door de kracht van ballet en breng je buikdans techniek naar het volgende level.

Kun je niet naar de workshop, of wil je thuis alvast oefenen? Op youtube kun je ook verschillende lessen vinden over buikdans en ballet.

Khalida Bech heeft bijvoorbeeld een dvd (digitaal) te koop met ‘Ballet for bellydancers’. Deze kun je nu gratis doen via deze link.

Ik heb hier een playlist van video’s over buikdans & ballet

Tot slot: 

Ballet is geen tovermiddel, maar het biedt wel waardevolle voordelen voor buikdanseressen van alle niveaus. Het verbetert je houding, lenigheid, kracht, balans en techniek, wat resulteert in een betere algehele danservaring. Dus, trek de stoute balletschoenen aan, meld je aan voor de workshop van Sylvia en maak kennis met de waarde van ballet.

Liefs, 

Patrisha en Sylvia

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *