Vlog: The key to happiness 2
8 december 2016
Vlog: Oogcontact
10 september 2018

Positief zelfbeeld

Als je mij een beetje volgt op dan zal het je niet ontgaan zijn dat ik een volle vrouw ben die ontzettend graag danst. Ik dans al heel wat jaren mee, zo’n 19 jaar, en heb altijd al ronde vormen gehad. Al waren er periodes dat ik mezelf te dik vond waarvan ik nu zie dat dat toen wel meeviel.

Dat je jezelf te dik vindt kan puur een observatie zijn, maar heeft soms ook te maken met een zelfbeeld dat niet klopt. Mijn zelfbeeld is niet altijd even positief. Veel vrouwen (en mannen) hebben ook een negatief zelfbeeld betreft hun lichaam. Er is altijd wel wat op aan te merken. Over de ander zijn we vaak veel milder dan over onszelf. Als mijn vriendinnen praten over wat ze niet mooi vinden aan hun lichaam, dan vind ik dat zelf vaak helemaal niet. Ik zie mijn vriendin voor de mooie vrouw die ze is. Ze is veel meer dan haar lichaam. Ze is liefdevol, steunend, humoristisch, intelligent. En haar lichaam vind ik sensueel, zacht, knuffelbaar en sterk. Ik zie haar stralend en warm uit haar ogen kijken. Ik zie haar liefdevolle glimlach of gevoelige tranen. Ik vind mijn vriendin prachtig.

Zoals ik naar mijn vriendin kijk, zo kijkt mijn vriendin waarschijnlijk ook naar mij. Waarom kijken we dan niet zo naar onszelf? Hoe fijn zou dat zijn? Om niet naar jezelf te kijken uit wat er allemaal mis is, maar naar wat je allemaal wél bent! Of je nu een slank of mollig of dik lijf hebt. Of je huid glad, bobbelig, rimpelig, stevig, slap, bleek, donker of iets daartussenin is. Of je lippen nou smal of dik zijn. Je billen groot of klein, bol of plat. Je haren steil of gekruld of gekroesd. Dit is het lijf waar je mee geboren bent. En in de loop der tijd is het geworden hoe het nu is. En iedereen ziet er anders uit. Toch willen we er graag vaak juist uitzien zoals die ander. We willen erbij horen, of om wat voor reden dan ook. We willen net zo mooi zijn als die vriendin. Of die andere vrouw die we bewonderen. En de paradox is dat die vrouw waarschijnlijk ook wat heeft aan te merken op zichzelf.

Buikdans

Buikdans is een dans bij uitstek om te leren je vrouwelijke lichaam te omarmen. Ronde heupbewegingen, je buik en dijen die meetrillen als je shimmy’s maakt helpen daarbij. (shimmy=heel snel trillen met je heupen; één van de karakteristieke buikdansbewegingen) Ronde vormen kunnen zelfs een voordeel zijn bij het maken van bepaalde bewegingen. Ik noemde al de heupshimmy’s, maar ook de borstshimmy’s (schudden met je schouders/borsten) gaan een stuk makkelijker met wat meer borst.

Nu wil ik er niet voor pleiten dat buikdans alleen voor vrouwen met ronde vormen is, JUIST niet.  Buikdansen is een dans voor vrouwen met álle maten en vormen. Vaak hoor ik dat vrouwen die wat minder ‘bedeeld’ zijn, door het buikdansen hun eigen vrouwelijkheid weer zijn gaan zien. Ze zien hun vrouwelijke bewegingen in de spiegel, leren weer te bewegen vanuit hun bekken, durven hun borst weer te openen. In onze maatschappij waar mannelijke eigenschappen als krachtig worden gezien, moeten veel vrouwen weer leren hun eigen vrouwelijke kracht te herkennen, te waarderen en in te zetten.

Hoe doe je dat dan? Hoe leer je liefdevoller naar jezelf te kijken? Hieronder heb ik 4 tips om mee te beginnen.

  1. Zoek voorbeeldvrouwen waarmee je je kan identificeren

De populaire buikdanseressen van tegenwoordig zijn vaak erg slank, maar gelukkig zijn er ook veel volle voorbeelden. Ik zeg gelukkig, want als je niet zo slank bent kan het je erg onzeker maken als je in de media alleen maar slanke vrouwen ziet. Dat geldt ook als buikdanseres. Ik heb wel periodes gehad waarin ik dacht dat ik niet meetelde als danseres omdat ik niet ook slank ben. Het kijken naar filmpjes van volle buikdanseressen helpt me om mijn volle lijf meer te waarderen. Doordat ik me kan identificeren met die andere danseres die misschien wel een beetje op mij lijkt. Dat ook ik een prachtige danseres ben.  Kijk dus vooral naar foto’s of filmpjes van vrouwen met dezelfde lichaamsbouw als jij. Ik zet hierbij een link naar een playlist die ik gemaakt heb met prachtige volle voorbeeldvrouwen, van wereldberoemd tot beroemd in Nederland. (foto hiernaast: Caroline Labrie uit Canada) Playlist fullsize & fabulous op youtube

  1. Kijk naar jezelf

Raak gewend aan je eigen spiegelbeeld. Kijk regelmatig bewust naar jezelf in de spiegel, het liefst naakt.  En kijk dan niet naar wat jij vindt dat er mis is maar juist naar wat er fijn, mooi of bewonderenswaardig is aan je lijf. Je sterke benen, je zachte huid, je sprekende ogen, je gevoelige borsten. Zie wat je lijf doorstaan heeft, waar het je gebracht heeft, hoe het je staande heeft gehouden in moeilijke tijden. Zie het lijf dat je genot brengt, dat je kinderen gevoed heeft, dat gezond is. Je kan vast nog veel meer bijzonders zien. En hoe meer je positief kijkt naar jezelf, hoe meer moois je zal gaan zien.

  1. Streel!

Het is niet alleen heerlijk als je ego gestreeld wordt, ook je lichaam heeft streling nodig. Vaak denken mensen dan aan seks, en dat is natuurlijk ook prima en heerlijk. Maar ik bedoel nu de streling om het strelen. Streel je eigen lijf zoals je een baby of kind zou strelen. Streel je eigen handen en gezicht, je benen en je buik, je borsten en je billen, en voel de heerlijke sensatie. Heb jezelf letterlijk lief. Streling helpt om je eeuwige gedachten over jezelf een beetje los te laten. Je bent in het moment en geniet van de heerlijkheid van je eigen lijf. Zonder oordeel en met compassie naar jezelf.

  1. Dans!

Mijn ervaring is dat ik mezelf mooier vind als ik (buik-)dans. Dat begint van binnenuit; ik voel me heerlijk, vitaal en verbonden met mijn lichaam en de muziek. Die heerlijkheid straalt naar buiten! Nu zijn er gerust ook dagen dat ik me helemaal niet zo heerlijk voel. Toch ga ik dan dansen. In eerste instantie voel ik me misschien moe of kijk ik liever niet naar mezelf in de spiegel. Maar negen van de tien keer geeft het dansen me energie en ben ik weer in contact met mijn (vrouwelijke) kracht en energie.

Hoe kijk jij naar jezelf? Herken je je in mijn verhaal of is het heel anders bij jou? Heb je misschien zelf tips voor een positiever zelfbeeld? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder deelt. En misschien kunnen we elkaar inspireren en helpen.

Liefs, Patrisha

Kijk ook eens op youtube voor inspiratie! 

patrisha
patrisha
Patrisha Saaida is ervaren buikdanseres met een liefde voor latin dans, biodanza en Mindfulness. Haar missie is dat iedere vrouw mag stralen van zelfvertrouwen.

1 Comment

  1. yoyo schreef:

    It’s a great honor to visit your blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *