Fake it till you become it!
3 juni 2016
Vlog: Oogcontact
10 september 2018

Ik hou van mij!

Onlangs heb ik het super-relatie-weekend bijgewoond met Arjan Vergeer en David de Kock. De heren hebben een boek geschreven 'De super relatie'. Als deelnemer van het jaarprogramma '365 dagen succesvol' was dit voor mij een unieke kans om mezelf en mijn relaties onder de loep te nemen.

Een belangrijke voorwaarde voor het hebben van een superrelatie is het hebben van een superrelatie met jezelf. Met andere woorden, je houdt van jezelf, je komt aan je eigen behoeften tegemoet, je zorgt goed voor jezelf. Als je daar geen ander voor nodig hebt dan kan een relatie alleen maar een aanvulling en verrijking zijn in je leven. Je kan jezelf zijn in de relatie en de ander ook in alle vrijheid zichzelf laten ontwikkelen. Dat is voor mij een superrelatie en dat zie ik wel zitten :)

Hoe doe je dat dan, een superrelatie met jezelf?

Positief denken

Houden van jezelf begint bij liefdevol denken en praten over jezelf. In het jaarprogramma kregen we al een mooie tool aangereikt om meer van jezelf te gaan houden: Je eigen mantra. Een mantra is een zin die je hardop uitspreekt voor jezelf waarbij je aanhoudend om en om twee keer met je vuist in je andere hand klopt. Die handeling heeft iets te maken met je hersenactiviteit waardoor je het beter internaliseert. Ik zeg: 'Ik hou van mezelf en accepteer mezelf, Ik ben een geweldige en bijzondere vrouw, ook als het even niet zo voelt.' Of 'Ik hou van mezelf en accepteer mezelf, iedereen wil met mij dansen' of 'Ik hou van mezelf en accepteer mezelf, Ik stap vol vertrouwen de wereld in'. Met de mantra laad ik mezelf op, bijvoorbeeld als ik iets spannends ga doen, onderweg in de auto (zonder de handbeweging dan) of tijdens een wandeling op het ritme van mijn pas. Als je dit vaak doet ga je steeds positiever over jezelf denken.

De kracht van woorden is groot. Juist als je het hardop uitspreekt of opschrijft komt het in de wereld en wordt het werkelijkheid.

Zorg voor je lichaam

Een ander belangrijk punt in het houden van jezelf is zorgen voor je lichaam. Dat kun je op heel veel manieren doen. Geef jezelf tijd om lekker naar de sauna te gaan, boek een massage of vraag iemand in je omgeving om je te masseren. Masseer je eigen voeten of handen, ga naakt zonnen, verwen je lichaam op seksueel gebied (is t niet met een ander dan gewoon lekker met jezelf!).Neem een  schoonheidsbehandeling of geef jezelf een schoonheidsbehandeling. Kleed je mooi aan, zet je haar in de krul, lak je nagels. Neem RUST,  neem een uitgebreid bad. Smeer je na het douchen in met een fijne bodycreme. Ga sporten, dansen, wandelen met je blote voeten in het gras, etc etc. Je kunt zelf vast nog veel meer dingen bedenken die jij fijn vindt voor je lijf.

Voeding

Houden van jezelf en je lichaam betekent ook zorgen voor de binnenkant van je lichaam. Wat stop je in je lichaam? Neem je de tijd om gezond en vers voor jezelf te koken? Investeer je in gezonde voeding? Ik ben gestopt met eten met mixjes. In bewerkt en kant en klaar voedsel zitten allerlei toevoegingen die je niet in je lijf wil hebben. Maak groene smoothies, eet verse en veel groenten. Mij heeft het boek 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel' door Jaqueline van Lieshout  hierbij geholpen en geïnspireerd. En zijn nog veel meer boeken en websites over gezond eten. En zonder boek maar met gezond verstand kom je volgens mij ook al heel ver. Ik ga hier wel soepel mee om. Voor mij werkt het niet om extreem streng te zijn op mijn voeding. Dus ik neem ook wel eens iets 'ongezonds'. Dat moet kunnen vind ik. Verder is dit voor mij wel een ontwikkelpuntje ;-) In periodes dat ik het wat drukker heb leidt mijn gezonde voeding daar het eerst onder. En dat wil ik graag anders doen.

Fijne omgeving creëren

In mijn proces om weer van mezelf te gaan houden na mijn scheiding ben ik eerst mijn omgeving fijner gaan maken. Mijn huis gezellig maken, kleur, planten, opgeruimdheid organiseren. Ik geniet er nog steeds erg van om iets moois aan mijn interieur of tuin toe te voegen, te veranderen of te creëren. Houden van jezelf is ook jezelf waardig vinden om in een prachtige en fijne omgeving te leven.

Tijd voor jezelf

Houd van jezelf en maak tijd voor jezelf. Investeer in jezelf door leuke dingen te doen, fijne mensen te ontmoeten, doe dingen van je 'bucket list'. Regel oppas voor je kinderen. Ga uit je comfortzone en ervaar en onderzoek. Neem die buikdansles waar je nooit tijd voor gemaakt hebt.  Investeer in je persoonlijke groei. Jij bent het waard. Gun jezelf een leven waarin je van jezelf houdt, kunt stralen en groeien. Neem de tijd en gun jezelf de tijd. Het hoeft niet allemaal van vandaag op morgen. Dat vind ik zo fijn aan het jaarprogramma van 365 dagen succesvol: Elke stap die je neemt, hoe klein ook, is een waardevolle stap naar wat je ook maar wilt.

Patrisha Saaida
patrisha
patrisha
Patrisha Saaida is ervaren buikdanseres met een liefde voor latin dans, biodanza en Mindfulness. Haar missie is dat iedere vrouw mag stralen van zelfvertrouwen.

Comments are closed.